Mental helse og psykolog

Sammenhengen mellom mental helse og oral helse er et fascinerende aspekt av kroppens samspill. På overflaten kan det virke som om munnhelsen og den mentale helsen er to separate områder, men forskning peker på en dyptgripende forbindelse mellom dem.

Stress og angst er to viktige brikker i denne puslespillet. Når vi er under stress, øker produksjonen av stresshormoner som kortisol, noe som kan påvirke immunsystemet vårt og gjøre oss mer mottakelige for infeksjoner, inkludert tannkjøttbetennelse. Personer som opplever kronisk stress, har derfor en økt risiko for tannkjøttsykdom, som periodontitt.

På den andre siden kan dårlig munnhelse selv føre til psykisk sykdom. For eksempel kan tannverk og ubehag i munnen påvirke en persons selvfølelse og psykiske velvære. Smertefulle tannproblemer kan føre til redusert livskvalitet og til og med sosial isolasjon, da folk kanskje unngår å smile eller snakke åpent på grunn av bekymringer knyttet til deres tannhelse. Depresjon og bipolar lidelse er noen lidelser som er knyttet til munnhelse.

Tanken på å gå til tannlegen kan også utløse angst og frykt hos noen mennesker, og dette kan bidra til å utsette eller unngå nødvendig tannbehandling. Ved å utsette dette, kan det oppstå store tannproblemer og smerter over tid.

Om du vil lese mer om forskningen mellom munnhelse og mental helse, kan du gjøre det her.

Det å ta vare på munnhelse sin vil også kunne forebygge psykisk sykdom, gi god mental helse og selvtillit. Et smilende ansikt kan i tillegg utløse utgivelse av endorfiner, de såkalte «lykkehormonene,» som kan bidra til å redusere stress og forbedre humøret.

Så, kort sagt, mental helse og munnhelse er to sider av samme mynt. Ved å ta vare på tennene våre og oppsøke regelmessig tannpleie, kan vi ikke bare styrke vår fysiske velvære, men også bidra til en sunnere psykologisk tilstand. Det er en tankevekkende påminnelse om at kroppen vår er et komplekst system, der hver del påvirker de andre på merkelig og underfundig vis.

Nettopp derfor har vi psykolog hos oss, slik at kombinasjonen psykolog og tannlege sammen kan behandle alle sammenhenger mellom munn og psyke. I tillegg kan vi også behandle depresjon tilknyttet svangerskap og fødsel, dette passer godt inn i vårt graviditetsprogram.

Psykolog

  • Andre angstlidelser
  • Depresjon (inkludert fødsels- og svangerskapsdepresjon)
  • Tvangslidelse
  • Stress og stressmestring
  • Sorgreaksjoner
  • Avhengighet
  • Støtte i livskriser

Ansatte

behandlinger i året

behandlet med tannlegeskrekk

behandlingsrom