MENY

Tannkjøttbetennelse

Det finnes flere typer betennelser som kan oppstå i tannkjøttet og i kjevebenet. De vanligste er Gingivitt, Periodontitt og Peri-implantitt. Tannkjøttbetennelse er noe alle kan få og kan utvikle seg rundt én eller flere tenner samtidig. Ofte er bakteriebelegg og tannsten årsaken.

Informasjon om behandlingen

Gingivitt
Gingivitt betyr tannkjøttbetennelse, og er lokalisert til bløtvevet. Denne betennelsen er reversibel, og forsvinner etter ca. 2-7 dager etter at tannstein og bakteriebelegg er fjernet. Gingivitt skyldes kroppens reaksjon på bakterier og inflammasjon kan ses bare etter noen dager dersom man ikke fjerner bakteriebelegget.

Tidlige tegn på gingivitt er blødning, hevelse og rødhet i tannkjøttet, noen kan også oppleve ømhet eller sårhet. Risikofaktorer for å utvikle gingivitt er: stress, røyking, diabetes, enkelte medisiner, det kan være genetisk, dårlig oral hygiene, dårlig ernæring og hormonell forandring.

 

Periodontitt
Går man over lengre tid med Gingivitt kan dette utvikle seg til en mer avansert betennelse som kalles periodontitt. Periodontitt er en betennelse i og rundt tannfestet på tennene. Her er tannbeinet involvert og ben-nivået rundt tennene reduseres gradvis. Periodontitt er ikke reversibelt. Periodontitt gir ofte ikke noen typiske symptomer og i verste fall kan dette ikke oppdages før tenner blir løse. Dersom man går regelmessig til tannpleier eller tannlege blir dette kontrollert jevnlig og det vil bli oppdaget tidlig. Fordelen er at man kan starte behandlingen før det har gått for langt.

Tegn på periodontitt: blødning, hevelse, rødhet i tannkjøttet, ømhet eller sårhet, men også løse tenner. Risikofaktorer er stress, røyking, diabetes, genetikk, enkelte medikamenter, kroniske sykdommer og dårlig oral hygiene.

 

Peri-implantitt
Per-implantitt er  periodontitt rundt implantater. Dette er vanskeligere å behandle og oftest blir man henvist til en periodontispesialist.

 

Forebygging og behandling
Gingivitt forebygges ved å fjerne bakteriebelegg daglig; ved å pusse tenner to ganger daglig og bruke tanntråd eller mellomromsbørste for å fjerne bakterier fra mellomrommene. Videre bør man fjerne tannstein og bakteriebelegg regelmessig hos tannpleier eller tannlege. Periodontitt kan forebygges på samme måte, men ofte med tilpassede mellomromsbørster, tannkrem/skyll og pusseteknikker som pasienten selv gjør hjemme. Selve behandlingen av periodontitt er systematisk og innebærer flere runder med tannsteinfjerning rundt alle tennenes flater hos tannpleier eller tannlege. Denne behandlingen er tidskrevende og gjerne livsvarig for å holde periodontitt stabil.

 

Undersøkelse
Undersøkelsen blir utført av tannlege eller tannpleier. En undersøkelse innebærer røntgenbilder og klinisk undersøkelse av tenner, tannkjøtt, kjeveledd, muskulatur og tannhelse-vaner. Det gis råd om videre behandling og det blir gitt informasjon om hvordan oppnå og opprettholde god oral helse. Røntgen er et hjelpemiddel som er smertefritt, raskt og viktig for å kunne diagnostisere eventuelle hull i tenner eller infeksjoner rundt røtter og forandringer i kjevebeinet.

 

Ved klinikkene våre i Norge
Den første undersøkelsen på en av våre klinikker i Norge blir som oftest utført av tannpleiere, men hvis ønskelig kan du selvsagt komme til en av våre tannleger. Det blir tatt røntgenbilder og klinisk undersøkelse av tenner, slimhinner, kjeveledd og muskulatur. Ved behov eller etter ønske utføres også profesjonell rengjøring av tenner. Rengjøring av tenner er i hovedsak å fjerne tannstein, misfarge og bakteriebelegg. Videre blir det informert om tiltak for å opprettholde en frisk og sunn munn. Ved behov blir du henvist til en av våre tannleger for den behandling som måtte være nødvendig.

Ved ønske om behandlingsplan er vi selvsagt behjelpelig med dette også. Det er da viktig å være klar over at en god behandlingsplan innebærer godt samarbeid mellom behandler og pasient, samtidig må ønsket være realistisk. Behandlingsplanene er gyldige i 3 måneder og er ikke bindende.

Til slutt, i Budapestklinikken er vi opptatt av god munn- og tannhelse og vi anbefaler derfor årlige kontroller for å opprettholde dette. Samtidig vil det være lettere å oppdage eventuelle forandringer raskere dersom man har gått jevnlig til kontroller.
 

Ved behandling i Budapest
Før du kommer til klinikken i Budapest vil du gjennom vårt kundesenter få informasjon og veiledning om din situasjon. Ofte kan vi anslå antall virkedager, antall etapper og pris. Alt er veiledende og verken bindende fra din eller vår side. Dette er fordi det er avgjørende med en klinisk undersøkelse og konsultasjon av din tannlege/spesialist hos oss, slik at alle forhold blir avdekket og reelt behandlingsbehov kan fastsettes.

I forkant av undersøkelsen vil vi be deg om en del informasjon om din helse for å kartlegge forhold som kan være viktig for tannbehandling.

Det første som blir gjort på klinikken i Budapest er en grundig undersøkelse inkludert røntgenbilde for en full tannstatus. Behandlingsplan er gratis og uforpliktende hos oss i Budapest.

Meny

Ved å fortsette å bruke nettsidene til Nova Dental samtykker du i at vi kan benytte cookies i din nettleser.