Krone
Krone utarbeides og tilpasses ofte når din originale tann er så ødelagt at den ikke kan repareres med en fylling. Tannen tilslipes/prepareres, og det blir tatt avtrykk som leveres til tanntekniker på vårt laboratorium. I noen tilfeller vil det være nødvendig å rotfylle tannen og deretter fremstille en stift for å få tilstrekkelig feste/grep rundt tannen til å lage en krone. Kronen festes deretter på stiften.
Informasjon om behandling
Kroner og broer- hvorfor velge denne type behandling?
Hva er en tannkrone?
En tann består av 2 deler: en rot og en krone. Krona er det som er synlig i munnen, mens rota er den delen av tanna som sitter i kjevebenet. Det ytterste laget på tanna er emalje, indre del består av dentin og en nerve.
Hvorfor velge kroneterapi?
Årsaker til at man kan ha behov for å restaurere en tann kan være fordi den naturlige kronen har blitt skadet av f.eks. karies(tannråte), deler av den naturlige tannen knekker, traume mm. Og i noen tilfeller kan det være behov for å restaurere en tann slik at den kan få en normal funksjon igjen. Ofte kan det være anbefalt med en krone dersom det ikke er mulig med vanlig fyllingsterapi. I enkelte tilfeller kan også en rotfylling være nødvendig dersom skaden på den naturlige tannen er så stor at nerven er involvert. Dette vurderes av tannlege som utfører arbeidet.
Fordeler med kroneterapi
En krone har mange fordeler, og det viktigste er at den er funksjonell og at den er estetisk tilfredsstillende. Farge og form på krona vil bli tilpasset nabotenner slik at den fremstår naturlig. En krone som er produsert av en tanntekniker og tilpasset av tannlege er svært sterk og tåler stor belastning. En annen fordel er at den vil beskytte tannen i større grad, spesielt pasienter med munntørrhet som har større risiko for karies hvor hele tannen vil være beskyttet. Ulempen med krone er at den naturlige delen av din egen tannkrone vil bli slipt ned. Det betyr at det er det ytterste laget (emaljen) og en del av det indre laget (dentinet) vil bli slipt ned for å kunne få tilpasset en krone. I noen tilfeller kan man oppleve ising og noe ubehag fordi tanna er slipt ned og derfor ikke har noen ‘beskyttelse’, men dette er kortvarig.
Hva er en tannteknisk krone?
En krone er i dag laget av ett indre lag metallskjelett (krom-kobolt eller titan) og keram (Zirkonium metallkeramisk) utenfor slik at den får det naturlige utseende. Det finnes også kroner uten metall som er laget av kun zirkonium eller keramikk. Disse kronene brukes oftest på fortenner av estetiske årsaker.
Hva er en bro?
En bro kan være en løsning i tilfeller hvor man mangler én eller flere tenner. En bro er en kombinasjon av kroner på nabotenner som fungerer som støtter og ett eller flere mellomledd som skal erstatte de tapte tennene. Mellomleddene vil ha samme funksjon og estetikk som kronene. En bro kan være festet på egne tenne eller på implantater. En bro kan i likhet med kronene lages av samme type materialer som beskrevet tidligere.
Munnhygiene for krone og bro
For å bevare egne tenner, kroner og broer er det nødvendig med riktig og god oral hygiene. Som vanlig er det viktig å pusse tenner to ganger daglig (morgen og kveld) med fluortannkrem. Fluor i tannkremen/munnskyll vil hjelpe emaljen med å «bygge» seg opp igjen etter måltider og vil være mer motstandsdyktig mot bakterier. Det er også viktig å rense mellom tenner/krone/bro fordi bakteriene kan komme mellom tannkjøttet og kronen. Her anbefales det tanntråd eller mellomroms børste, eventuelt begge deler. En tanntråd vil kunne komme imellom tennene/under broen, i kontaktpunktet dersom du har èn krone, hvor du ikke rekker til med tannbørsten. Dette vil fjerne bakterier som kan forårsake karies. I tillegg til tanntråd er det anbefalt mellomroms børste, den vil kunne fjerne større matrester og plakk som sitter nært tannkjøttet og inntil tenner. Ha gjerne litt tannkrem på mellomroms børsten først for å tilføre fluor også her.
Dette vil vi gå gjennom sammen med deg etter at du er ferdigbehandlet.
Det er også viktig med regelmessig besøk til tannlege eller tannpleier for rens og kontroller.