MENY

Fyllinger

Det sitter ofte matrester igjen på tyggeoverflaten av tennene. Hvis ikke disse fjernes regelmessig ved tannpuss, vil bakteriene som oppstår i plakket, begynne å bryte ned matrestene. I prosessen skapes det syrer som bryter ned emaljen. Etter at overflaten er ødelagt, kommer syren til tannbenet og noen ganger helt ned til mykvevet. Dette gir hull i tennene, enten på tyggeoverflaten, mellom tennene eller på tannhalsen. Karies kan også utvikles i fyllinger som ikke er tette, i innlegg eller på kanten av en krone.

Informasjon om forskjellige fyllinger

Fyllinger eller plastmateriale/kompositt brukes på tenner for å restaurere eller bygge opp tenner etter kariesangrep. Men fyllinger kan også brukes for å bygge opp tenner etter rotfylling, før kroneterapi, etter fraktur av tenner eller av estetiske grunner. I hovedsak benyttes fyllingsterapi for å erstatte tapt tannvev etter kariesangrep. Fargen på fyllingen blir tilpasset din tannfarge.

Karies er en av de vanligst årsakene til at fyllingsterapi blir utført i dag. Karies eller tannråte er en tilstand der tennene har blitt skadet av syren som bakteriene skiller fra seg.

Bakteriene som vi har i munnen er normalflora, men noen ganger kan de bli for mange og/eller få ligge for lenge på tannoverflaten. Disse bakteriene lever på karbohydrater eller sukker som vi spiser daglig. Når bakteriene får tilført sukker som kommer fra maten vi spiser, skiller dem ut syre, og denne syren bryter ned tannemaljen. Fjerner vi ikke bakteriebelegget som ligger på tennene daglig får bakteriene lov til å jobbe uforstyrret over lengre tid. Etter hvert som emaljen brytes ned dannes det hull i emaljen og bakteriene bryter seg lengre og lengre inn i tanna.  Jo større kariesangrepet er, jo større blir fyllingen.

Andre faktorer som kosthold, spytt, fluor og pussevaner har også mye å si for tannhelsen. Hyppig inntak av mat og drikker øker sjansen for kariesangrep, fordi hver gang vi spiser synker pH-nivå i munnen til en kritisk verdi som er med på å bryte ned emaljen. Kritisk pH-verdi er under 5,5. Etter at vi har spist er spyttet med på å nøytralisere pH-nivået i munnen og spyttet sammen med tungen rengjør tennene. Derfor er tiden imellom måltidene viktig, fordi her får tennene rom for å «bygge» seg opp igjen. Men om man er munntørr vil man ha denne kritiske verdien over lengre tid og risikoen for å få flere eller større kariesangrep er større.

Risiko for utvikling av karies:

  • Munntørrhet
  • Dårlige rutiner for rengjøring av tenner
  • Hyppig inntak av mat og drikke
  • Sukkerholdig mat og drikke

Forebygging av karies:

  • Spise regelmessig og unngå for mye sukker i kosten. Unngå hyppige inntak av mat/drikke
  • Bruk vann som tørstedrikke – dette renser og nøytraliserer pH-nivå i munnen.
  • Fluortannkrem og fluorskyll er med på å forebygge karies. Fluor gjør at emaljen er mer motstandsdyktig mot syrene som bakteriene skiller ut. Den hjelper også emaljen å bygge seg opp igjen etter inntak av mat og drikke
  • Tannpuss morgen og kveld, tanntråd og/eller mellomromsbørster

Meny

Ved å fortsette å bruke nettsidene til Nova Dental samtykker du i at vi kan benytte cookies i din nettleser.